E-Chopper M1 Elektrische Chopper harley step scooter e-chopper e-scooter echopper citycoco citychopper
20200715_154247
E-Chopper M1 Elektrische Chopper harley step scooter e-chopper e-scooter echopper citycoco citychopper
E-Chopper M4 Elektrische Chopper harley step scooter e-chopper e-scooter echopper citycoco citychopper
rsz_20200721_130041-scaled (1)

Mag ik op het fietspad rijden en 12 andere veelgestelde vragen over de e-chopper

We ontvangen regelmatig vragen over e-choppers. In deze blog nemen we veelgestelde vragen over elektrisch rijden en e-choppers met je door.

1. Heb ik een rijbewijs nodig voor een e-chopper?

Ja, om op een e-chopper of e-scooter te mogen rijden heb je een motorrijbewijs (A), autorijbewijs (B) of een bromfietsrijbewijs (AM) nodig om te mogen rijden. Je moet daarnaast minimaal 16 jaar oud zijn. Kijk voor meer info hierover bij rijbewijs voor een e-chopper.

2. Is een helm verplicht voor een e-chopper of e-scooter?

Tot op heden is het nog niet verplicht om een helm te dragen op een e-scooter. Per 1 juli 2022 is dit wel verplicht voor zowel de 25km/h-modellen als de 45-km/h modellen.

3. Waar kun je een elektrische scooter opladen?

Je kunt een elektrische scooter en e-chopper overal opladen waar je een normaal 230V stopcontact kunt vinden. Je gebruikt de bijgeleverde acculader om de uitneembare accu op te laten. Het wordt wel aangeraden om je accu niet in de regen op te laden. Om een elektrische accu weer volledig opgeladen te krijgen, moet deze ongeveer 6 tot 8 uur aan het stopcontact opgeladen worden.

4. Wat is de maximum snelheid van een e-chopper?

E-scooters zijn er in twee varianten: met een maximale snelheid van 25 km/h en max 45 km/h.

Producten

5. Mag je met een e-chopper op het fietspad rijden?

De 25km/h-varianten vallen onder snorfietsen en hebben een blauwe kentekenplaat, dus met deze e-choppers mag op het fietspad gereden worden. Een 45 km/h e-scooter (bromfiets) heeft een gele kentekenplaat en moet dus op de rijbaan tussen de auto’s rijden, tenzij er expliciet staat aangegeven dat bromfietsen verplicht op het fietspad moeten rijden. Overigens is een elektrische scooter milieuvriendelijk, daarom mag je ook mee in speciale milieuzones rijden.

6. Mag er iemand achterop de e-chopper?

Ja dat mag. Het is afhankelijk van het model of er een passagier mee kan rijden, want veel e-scooters zijn eenzitsmodellen. De E-Thor 3.0 en E-Thor 6.0 en E-Gen 4.0 zijn bijvoorbeeld wel tweezitsmodellen.

7. Moet je wegenbelasting betalen voor een e-chopper?

Nee, voor een elektrische chopper hoef je geen wegenbelasting te betalen.

8. Wat is de maximale afstand die je kunt afleggen met een volle accu?

Met een volle e-scooter of e-chopper kan tot 60km afstand gereden worden. Let wel: dit cijfer is gebaseerd op situaties waarbij steeds de toegestane snelheid is gereden op basis van een proefpersoon met een gemiddeld gewicht. Op de weg zijn weersomstandigheden zoals tegenwind, de ondergrond van het wegdek en zaken zoals regelmatig stoppen en optrekken ook van invloed op de maximale afstand die je kunt afleggen. Houd tijdens het rijden jouw accu dus in de gaten en laad deze op tijd op.

Bekijk hier al onze diensten!

9. Mijn accu is bijna leeg, kan ik dan nog rijden met mijn e-chopper?

Het wordt niet aangeraden om te gaan rijden met een accu die bijna leeg is. Wanneer je accu helemaal leeg is gereden, moet deze namelijk vervangen worden. We adviseren daarom om je accu op tijd weer op te laden. Door jouw accuniveau altijd minimaal tussen de 20% en 80% te houden voorkom je dat de accu helemaal leeg loopt. Geef de accu tevens tijd om af te koelen voor of na het opladen.

10. Ik rij soms langere tijd niet met mijn e-chopper. Heeft dit effect op mijn accu?

Wanneer je een langere periode niet met jouw elektrische chopper of scooter rijdt, zal de accu leeg lopen. Het is daarom aan te raden om deze ten minste 1 keer per maand op te laden.

11. Is de actieradius van een e-scooter kleiner in de winter?

Ja, in de winter kan de actieradius tot wel 25% minder zijn dan op zomerse dagen. In de winter dalen de temperaturen en daarmee ook de actieradius van jouw e-chopper. Als het koud is, neemt de elektrische weerstand van een accu toe, waardoor de accu minder energie levert. Komen de temperaturen onder het vriespunt, dan is het aan te raden om jouw e-chopper op een warme plek te zetten om dit te voorkomen. Door ervoor te zorgen dat je jouw accu altijd in een droge, warme ruimte bewaart en beschermt tegen vocht, houd je jouw accu in goede conditie.

12. Hoe kun je het maximale uit je accu halen?

Zorg ervoor dat je jouw accu regelmatig oplaadt en wacht niet tot deze helemaal leeg is. Plaats de accu en de acculader in een droge, geventileerde ruimte. Zorg ervoor dat er niks over of op de accu ligt tijdens het laden, want hierdoor kan de ventilator de accu niet voldoende afkoelen. Het laden van de accu in de wintermaanden kun je het beste doen in een verwarmde, droge ruimte. Hierdoor blijft je accu in topconditie. Voorkom tevens het laten vallen en stoten van de accu, en haal hem voorzichtig uit de e-chopper wanneer je deze wil opladen.

13. Wat kost een verzekering voor een e-chopper?

Dit is afhankelijk van de verzekeraar en het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. Als je een all-risk verzekering wilt afsluiten en je hebt 0 schadevrije jaren opgebouwd, dan betaal je gemiddeld ongeveer €30,- per maand. Let op: het aantal schadevrije jaren wat je hebt opgebouwd voor een auto geldt niet voor een e-scooter. Begin je dus net met rijden op een e-scooter, dan is jouw aantal opgebouwde schadevrije jaren nul.

0/5 (0 Reviews)
Winkelwagen
Start chat
Heeft U een vraag?
Hallo,
Kan ik U ergens mee helpen?